Coffeebou

Telvesi İle İkram Edilen Tek Kahve: Türk Kahvesi

Kendine has pişirme şekliyle, tadıyla, köpüğüyle, sunum ritüelleriyle Türk Kahvesi, Türk Kültüründe önemli yere sahip olan ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve olma özelliğini taşır. Sohbetlerin, bayramların, kız isteme törenlerinin geleneksel bir öğesidir.

Türk Kahvesi. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrı vardır” atasözüyle de bu kültür desteklenmiş ve tescillenmiştir. Öyle ki 2013 yılı itibarıyla “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmiştir.

Klasik Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Bol köpüğü ile dünyada bir eşi daha olmayan Türk Kahvesi, damakta uzun süre bıraktığı tat ile ünlüdür. Dünyanın en eski pişirme yöntemine sahiptir. Türk Kahvesi diğer kahvelerin demleme yöntemlerinden farklı olarak ocakta ya da közde pişirilerek hazırlanır. Telvesiyle servis edilen tek kahvedir. Ayrıca içildikten sonra fal baktırılan tek kahve türü Türk Kahvesidir.

Türk Kahvesi de diğer kahve çeşitleri gibi Arabica kahve çekirdekleriyle hazırlanır. Hangi kahveyi hazırlayacak olursanız olun lezzetli kahvenin ilk şartı taze kavrulmuş ve öğütülmüş kaliteli kahve çekirdeğinden geçer.

1. 

Öncelikle 1 porsiyon (fincan) kahve için 2 tepeleme çay kaşığı olacak şekilde ikram edilecek kişi sayısınca bu orana dikkat edilerek taze kavrulmuş kahve çekirdeklerini çok ince bir şekilde öğütüyoruz.

2.

Şeker ilave edecekseniz bu aşamada damak zevkinize göre toz şekeri ilave edip suyu eklemeden kahveyle şekerin iyice karışmasını sağlıyoruz.

3.

1 porsiyon karşılığı 1 fincan soğuk içme suyunu cezveye ekliyoruz ve artık bu aşamadan sonra kahveyi karıştırmıyoruz. (Mutlaka arıtılmış su veya içme suyu kullanmanızı suyun da olabildiğince soğuk olmasını öneriyoruz.)

4.

Kısık ateşte 3-4 dakika kahvenizin pişirme süresidir. Kahve yavaş yavaş köpürüp kabarmaya başladığında üzerinden köpükleri alıp fincanlara pay edin ve cezveyi tekrar ocağa koyarak kahvenizin bir taşım daha kaynamasına izin verin. Ardından ocaktan alarak birkaç saniye dinlenmesine izin verin ve fincanlara servis edin.

Afiyet Olsun 🙂

Bilinen En Yaygın Türk Kahvesi Çeşitleri

Dibek Kahvesi 

Öğütme tarzından Dibek Kahvesi ismini alır. İçeriğine 8 farklı bitki karışımı eklenir. Diğer Türk Kahvelerinden ayrılan bilinen en yaygın kahve türüdür. Dibek Kahvesi elde etmek için, öğütülmüş Türk kahvesi taş havanlarda (diğer adıyla dibekte) elle belirli bir süre içine karıştırılacak bitkilerle birlikte dövülerek karıştırılır. Dövülerek öğütme işlemi sonrasında kahve çekirdekleri içinde bulunan aroma ve yağlar daha yoğun bir şekilde açığa çıkmış olur. Ege Bölgesinde yaygın olarak yapılır ve hazırlanır. Ege Bölgesindeki bazı yörelerde, öğütülmüş Türk Kahvesi, kakule ve damla sakızı baharatlar ve bazı aromalar eklenerek de havanda dövülür ve farklı bir karışım elde edilir

Menengiç Kahvesi 

Antep fıstığı ağacından elde edilen meyvelerin kurutulup kavrulması ve aynen Klasik Türk Kahvesi pişirme yöntemiyle hazırlanır. Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık gibi yörelere göre farklı isimler de verilen Menengiç kahvesi Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin dağlık bölgelerinde yetiştirilir.

Mırra Kahvesi 

Arapça “Mur” acı anlamına gelen kelimenin farklı bir versiyonudur. Tadı oldukça acıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde karşılaştığımız bu kahvenin acı olmasının nedeni, 2 saate yakın bir zamanda demlenmesidir. Çok acı ve kıvamının koyu olması nedeniyle küçük fincanlarda içilir. Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerimizde içilen bir kahvedir.

Süvari Kahvesi 

Klasik Türk Kahvesi pişirme yönteminden çok bir farkı yoktur. Genelde sade ya da az şekerli olarak pişirilir. Klasik pişirme yönteminden biraz daha fazla kaynatılır ve köpüğü daha az olur. Ege Bölgesinde Süvari Kahvesi, Akdeniz Bölgesinde Tarz’ı Hususi (Tarsuzi) isimleriyle anılır. İnce belli çay bardağıyla tüketilen bir kahvedir.

Cilveli Kahve 

Manisa yöresinde pişirilen cilveli kahvenin en önemli özelliği, klasik yöntemle pişirilen Türk Kahvesinin sunum esnasında üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem eklenmesidir. Bademi yiyebilmek için yanında çay kaşığı ile servis edilir.

Yandan Çarklı 

Yandan Çarklı Kahve, kahvenin pişirme şeklinden değil sunum şeklinden bu isimle anılır. Sade olarak klasik Türk Kahvesi pişirme tekniğiyle hazırlanır. Servis edilen fincanın yanına 2 adet kesme şeker konulur. Fincanın kulpuyla şekerlerin birbirine değdiği noktada eski buharlı gemilerin çarklarına benzer bir görüntü oluşturması nedeniyle bu isimle anılır

Deve Batmaz Kahvesi 

İlk kez Osmanlı zamanında bulunmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Kahve pişirilirken kaynama noktasına gelmeden köpüğü alınır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Ortaya ise bol köpüklü bir Türk kahvesi çıkar.

Bu lezzetli deneyimi yaşamak üzere Dünya’nın en kaliteli ve ünlü çiftliklerinden tam vaktinde hasat edilen ve iklimlendirme koşullarına uyarak saklanan ve böylelikle tazeliğini hiç kaybetmeyen ve haftalık olarak taze taze kavrulan kahve çekirdeklerimize bir göz atmanızı şiddetle tavsiye deriz.

Coffeebou Türk Kahvesi Çeşitleri Burada >> 

 

Coffeebou’dan sipariş ettiğiniz çekirdekler siparişiniz ardından kullandığınız ekipmana uygun olarak talebinize göre taze taze öğütülür ve paketlenir, ardından adresinize gönderilir.

Keyifli alışverişler dileriz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir